Mini serniczki
Składniki:
„Ciasto”:
- 85g jakichkolwiek herbatników
- 2 łyżki rozpuszczonego masła (30g)
Masa serowa:
- Kostka twarogu (250g)
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1-2 łyżeczek mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki soku z limonki
- 2 jajka
- skórka z całej limonki
Lukier limonkowy:
- Reszta soku z limonki.
- Cukier puder
Przygotowanie:
Mini serniczki pieczemy w foremkach do
babeczek. Ja mam sylikonowe więc nie wyściełałam i nie smarowałam ich niczym. Wyszło ich 12 sztuk.
Herbatniki kruszymy ( zrobiłam to
młotkiem do mięsa umieszczając ciastka w woreczku, ale jak ktoś
chce ręcznie, czy też „maszynowo” to proszę bardzo) i
nawilżamy je masłem. Mieszamy aż masa zacznie się nieco lepić (
nadal pewnie będzie krucha i sypka). Takie ciasto układamy na dnie
foremek do pieczenia i dogniatamy palcem by choć trochę się zbiło.
Warto już rozgrzewać piekarnik do
180°C.
Nasz
ser można podgrzać w mikrofalówce przez 15 sekund by stał się
bardziej miękki, ale taki o temperaturze pokojowej też na pewno
starczy.
Ser
wrzucamy do miski i ubijamy na puszystą masę. W teorii brzmi
fajnie, ale mi akurat powstał po prostu bardzo płynny ser ;) więc
wszystko pewnie zależy od rodzaju sera. Nie przejęłam się tym
faktem i kontynuowałam wsypując po kolei wszystkie składniki. Masę
następnie rozlałam do foremek ( nie było jej tak dużo, następnym
razem może zrobię trochę wyższe, ale nie wiem jak to się nam
upiecze).
Serniczki
wkładamy do piekarnika na około 20-25min zależy jak będą rosły.
Gdy będą o kolorze standardowego sernika można oczywiście
wyłączyć już piekarnik, lecz radziłabym chwilkę zostawić je
przy uchylonych drzwiczkach. Wtedy nie powinny opaść. Po 10ciu
minutach wyjęłam je na stół. Po 30min gdy trochę ostygły bardzo
łatwo wyskoczyły z foremek. Wymieszałam lukier i polukrowałam
serniczki (mój mąż uwielbia sernik, ale je tylko ten z lukrem).
Oczywiście można przyozdobić takie serniczki dżemem, bitą
śmietaną, czekoladą itd..
Takie
babeczki powinniśmy wstawić na minimum 2h do lodówki i gotowe!
To
był pierwszy raz jak je piekłam, i mąż jest zachwycony. Dzięki
użyciu soku i skórki z limonki babeczki są lekko kwaskowate i
bardzo aromatyczne. Limonkowy lukier jest bardzo kwaśny i dobrze
współgra ze słodkimi serniczkami, ale używam go też do babeczek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz